Către Industria 4.0: explorarea inovațiilor în educație și cercetare la Universitatea Transilvania din Brașov în cadrul proiectului european NeedEDU4.0

Universitatea Transilvania din Brașov, a găzduit, în perioada 3 — 7 iunie 2024, vizita de studiu a delegației constituite din reprezentanți ai Universității Tehnice a Moldovei, Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universității RWTH Aachen din Germania, companiei Fritz Dräxlmaier GmbH & Co. KG din Germania și ICS DRA Dräxlmaier Automotive SRL din Republica Moldova, membri ai consorțiului proiectului «Enhancing Mechanical Engineering Education in Moldova for Industry 4.0» (NeedEDU4.0), acord de grant 101128623, ERASMUS-EDU-2023-CBHE-STRAND-2, finanțat cu sprijinul Comisiei Europene.

Vizita la Universitatea Transilvania din Brașov a reprezentat o experiență valoroasă pentru proiectul NeedEDU4.0, oferind o perspectivă asupra inovațiilor în educație și cercetare relevantă pentru domeniile de inginerie mecanică, automotive și inginerie industrială. Programul vizitei de studiu a fost variat și consistent, iar activitățile proiectate au facilitat acumularea de experiențe inedite, necesare pentru buna implementare a proiectului NeedEDU4.0.

Membrii consorțiului proiectului NeedEDU4.0 au fost familiarizați cu oferta educațională a Universității  Transilvania din Brașov în domeniile inginerie mecanică, automotive și inginerie industrială, din care au fost prezentate detaliat cinci programe de master: „Simulare și testare în inginerie mecanică” „Metode practice integrate pentru ingineria sistemelor de propulsie”,  „Inginerie virtuală în design auto”, „Sisteme mecatronice pentru industrie și medicină”, „Ingineria proceselor avansate de fabricație”.

Masa rotundă «Perspectiva companiilor asupra cooperării universitate-industrie» a adus contribuții valoroase proiectului NeedEDU4.0 prin experiențele inedite și relevante prezentate de către reprezentanții companiilor Draexlmaier Codlea, Siemens Industry Software și Schaeffler România.

Vizita la Institutul de Cercetare al UNITBV a permis explorarea unui spectru larg de laboratoare dotate cu tehnologii de ultimă generație adaptate la Industria 4.0, incluzând informatica virtuală, robotica, eco-tehnologii avansate de sudare, produse high-tech pentru vehicule, simulare numerică, testări și mecanica materialelor compozite, sisteme avansate de fabricație și mecatronică, precum și materiale avansate metalice, ceramice și compozite.

Vizita la compania Dräxlmaier Codlea a oferit o imagine de ansamblu a companiei, incluzând experiența managerilor, numărul de angajați, distribuția locațiilor, procesele tehnologice specifice și fluxurile de producție. Au fost vizitate halele de producție, unde au fost prezentate procesele de injectare a pieselor din plastic, pregătirea și debitarea automatizată a elementelor din piele pentru tapițeria ușilor mașinilor și utilizarea roboților industriali în diverse procese tehnologice.

Pentru buna implementare a proiectului NeedEDU4.0, au fost prezentate și analizate rezultatele sondajului privind competențele necesare în domeniul ingineriei mecanice și s-a organizat un Atelier de lucru dedicat planificării structurii noului program de master interuniversitar în domeniul construcțiilor de automotive.

Rezultatele vizitelor de studiu au demonstrat o colaborare strânsă între universități și industrie în cadrul proiectului NeedEDU4.0, contribuind semnificativ la elaborarea acestui program de master adaptat la cerințele actuale ale Industriei 4.0, care va pregăti specialiști calificați și competitivi pentru piața muncii din Republica Moldova.

Distribuie pe rețele sociale:

Facebook
Twitter
LinkedIn
OK
Email