Conferința științifică ,,Operațiunea SEVER/NORD. Deportarea Martorilor lui Iehova din RSS Moldovenească»

La 1 aprilie 2021, s-a desfășurat Conferința Științifică „Operațiunea Sever/Nord. Deportarea Martorilor lui Iehova din RSS Moldovenească”, dedicată aniversării a 70 de ani de la deportările din aprilie 1951 și memoriei victimelor regimului totalitar-comunist. Conferința a fost organizată de către Institutul de Istorie, Secția Istorie Contemporană în cooperare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.
Universitatea de Stat „B.P. Hasdeu” din Cahul a fost reprezentată de Ion Ghelețchi, dr. conf. univ. cu comunicarea „Fidelitatea Martorilor lui Iehova față de credință și măsurile de represiune ale organelor NKVD/MGB față de confesiune” și Liudmila Chiciuc, dr. conf. univ. „Represiunile și deportările din raioanele de sud ale RSS Moldovenească la începutul anilor 1950”.
In ziua de 1 aprilie 1951, s-a declanșat cel de al treilea și ultimul val de deportări în masă, operate de autoritățile de ocupație în perioada sovietică. Operațiunea ”Sever”(“Nord’) a vizat în primul rând membrii confesiunilor religioase minoritare, în special membrii Organizației „Martorii lui Iehova” și familiile acestora. În urma încheierii operațiunii, din RSS Moldovenească au fost deportate în regiunile Tomsk și Irkutsk din Siberia de vest, 2617 persoane (808 bărbați, 967 femei și 842 copii), acuzate de apartenență la confesiunea “Martorii lui Iehova”. Tot atunci în luna aprilie 1951, pe temeiul apartenenței la organizația confesională „Martorii lui Iehova”, au mai fost deportați: 3035 familii din Ucraina, 1008 familii din RSS Bielorusă, 757 persoane din Republicile Baltice.
Deportații din RSS Moldovenească au fost încărcați în două eșaloane a câte 60 de vagoane, care în noaptea de 1 – 2 aprilie au plecat spre Siberia (Regiunea Tomsk). Vagoanele au ajuns la destinație la 13 și 14 aprilie 1951. Pentru unii dintre ei aceasta a fost ultima destinație din timpul aflării lor pe pământ, pentru alții a devenit noua patrie, iar pentru cei mai mulți a fost locul înstrăinării de baștină, care s-a menținut mai mult de 10 ani.
Conferința și-a propus să evoce persecuțiile, represiunile și relocările de populație (deportările), întreprinse de regimul totalitar stalinist asupra populației din teritoriile noi ocupate de Uniunea Sovietică și, prin intermediul unor consistente și bine argumentate comunicări a reușit să atingă obiectivul propus. Conferința reprezintă un important eveniment științific desfășurat în cadrul colaborărilor pertinente pe care instituția noastră le dezvoltă de mai mulți ani cu Institutul de Istorie și cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Realizat: BERDILĂ Mirela,
Specialist activitate de cercetare și politici editoriale
FRANGOPOL Cătălina,
Specialist Serviciul relații cu publicul și absolvenții

Distribuie pe rețele sociale:

Facebook
Twitter
LinkedIn
OK
Email