Evoluția rapidă a tehnologiei a facilitat o mai bună aliniere a universităților la nevoile și provocările actuale ale industriei. Această sinergie strânsă oferă mediului academic ocazia de a înțelege în profunzime tehnologiile emergente, aplicațiile lor practice și așteptările industriei, stimulând astfel inovarea și facilitând schimbul de cunoștințe și tehnologii între mediul academic și cel industrial.
În acest context, în perioada 24-26 aprilie 2024, a fost organizată prima vizită de studiu la compania Fritz Dräxlmaier GmbH & Co. KG din Vilsbiburg, Germania, în cadrul proiectului „Enhancing Mechanical Engineering Education in Moldova for Industry 4.0/NeedEDU4.0”, nr. ref. 101128623, finanțat de Uniunea Europeană. Din partea Universității de Stat “Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, în această vizită de studiu au participat conf. univ. dr. hab. Cornea Sergiu, Rectorul USC; conf. univ. dr. șt. tehn. Ceclu Liliana, Decan al Facultății de Economie, Inginerie și Științe Aplicate; conf. univ. dr. șt. tehn. Bunea Marina, Departamentul de Inginerie și Științe Aplicate alături de reprezentanți ai Universității Tehnice a Moldovei, Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universității Transilvania din Brașov, România și Universității RWTH din Aachen, Germania. Scopul acestei vizite de studiu a fost descoperirea punctelor forte și expertiza necesară în formarea inginerilor 4.0.
Agenda vizitei, gestionată de către doamna Ioana VINTILOIU, Departamentul de Economie și Politică al companiei și coordonatorul instituțional al proiectului NeedEDU4.0, a oferit o perspectivă atractivă asupra diverselor aspecte ale activității Dräxlmaier.
Delegația a fost primită cu căldură de către conducerea companiei reprezentată de domnul Stefan BRANDL, CEO-ul Grupului Dräxlmaier și Peter THOMA, Șeful Departamentului de Economie și Politică. Au fost realizate tururi prin centrul educațional și secțiile companiei, precum Footprint Interior, Innovations, Process, Simulation, CAD Development, Tool Shop, Plant Landau și Focus Factory Landau2, interacțiuni cu angajații și discuții cu reprezentanți ai companiei, care au adus o înțelegere profundă a tehnologiilor avansate și a practicilor de vârf din industria auto.
O componentă esențială a fost și vizita de studiu la Universitatea de Științe Aplicate din Landshut și Centrul Tehnologic din Dingolsfing, care a oferit o perspectivă clară asupra programelor de studii duale, care integrează cunoștințe teoretice cu experiență practică într-un mod inovator. Această abordare este esențială pentru pregătirea studenților pentru cerințele complexe ale industriei moderne.
Vizita de studiu la Dräxlmaier a fost un succes extraordinar, oferind o perspectivă valoroasă asupra mediului de lucru din industria 4.0 și a cerințelor actuale ale pieței. Colaborarea strânsă cu Dräxlmaier și alte universități de prestigiu din Uniunea Europeană deschide noi orizonturi pentru educația din Republica Moldova, punând bazele pentru dezvoltarea unui nou program interuniversitar de masterat comun în industria automotivelor din Republica Moldova. Acest program va pregăti studenții conform cerințelor complexe ale Industriei 4.0, consolidând parteneriatele strategice între universități și mediul industrial.