O ÎNTÂLNIRE DE SUFLET CU FEODOSIA RACOVIȚĂ

Pe data de 14.04.2021, în Sala nr. 1 a Bibliotecii Universităţii de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul, într-un cerc restrâns, la care au fost prezenţi dna Chiciuc Ludmila, prorector pentru activitate didactică, calitate și parteneriate de formare profesională, Gheleţchi Ion, prorector pentru activitate ştiințifică și extracurriculară şi dna Grosu Liliana, şef Catedra Limbi şi Literaturi, a avut loc o întâlnire de suflet cu dna Racoviţă Feodosia (84 de ani), una din cele mai aprige luptătoare pentru reabilitarea deportaților, autoarea a două carţi de memorialistică autobiografică – Aşa a fost… şi Comoara vieții mele…
Dna Racoviţă, victimă și martoră a deportărilor, a venit cu o donaţie de carte „Comoara vieții mele” (Ediția a 2-a), pentru a fi dăruită unor „personalităţi, oameni de cultură şi spiritualitate românească, care îşi iubesc neamul şi istoria acestui plai”, vorba autoarei, care vor fi cu vreo ocazie în vizită la Universitate. Autoarea a venit şi cu propunerea de a pune la dispoziţia bibliotecii o serie de documente din propria arhivă, în speranţa că vreun student/masterand, interesat de problema deportărilor, va scrie vreo lucrare de disertaţie pe această temă şi va lua drept surse de cercetare aceste documente.
Autoarea a vorbit cu atâta însufleţire despre motivul scrierii cărţilor sale, care nu e un motiv egoist de a reabilita propria familie în faţa societăţii, ci e drama colectivă a sutelor, miilor de deportaţi care au avut aceeaşi soartă, e durerea unei istorii a neamului, e memoria colectivă a ţării noastre. Ne-a împărtăşit faptul că, la vârsta onorabilă pe care o are, lucrează la o nouă carte, pe care speră să reuşească a o edita.
GROSU Liliana, dr. conf. univ.
Șef Catedra Limbi și Literaturi

Distribuie pe rețele sociale:

Facebook
Twitter
LinkedIn
OK
Email